Een autosleutel met afstandsbediening heeft meer bereik wanneer je ‘m tegen je hoofd houdt. Velen hebben de truc al eens uitgeprobeerd en geconstateerd dat het klopt. Maar waarom is dat zo?

Een autosleutel tegen je hoofd houden voor meer bereik. Het werkt echt en het is best handig wanneer je bijvoorbeeld je auto kwijt bent in een volle parkeergarage. Dat het werkt, komt doordat je hoofd het signaal van de afstandsbediening versterkt. Volgens professor Roger Bowley van de Universiteit van Nottingham komt het door het water in je hoofd. Het gaat daarbij simpel gezegd om de interactie tussen de elektromagnetische golven en het water in je hoofd.

Oscillatie is de oorzaak
Aangezien je hoofd voor 80 procent uit water bestaat, worden de elektromagnetische golven versterkt, zo vertelt hij in een video op het YouTube-kanaal van de universiteit. Het elektromagnetische veld zorgt dat de watermoleculen met een positieve lading de ene kant op gaan en de negatieve deeltjes de andere kant op. Dit fenomeen heet oscillatie en hierdoor kunnen de elektromagnetische golven via je hoofd verder komen dan via uitsluitend de sleutel.

Fles water
Volgens Bowley is het een perfecte methode om je auto terug te vinden wanneer je hem bent kwijtgeraakt in bijvoorbeeld een parkeergarage. Het werkt ook wanneer je je autosleutel tegen een fles met water aanhoudt, maar een fles water heb je niet altijd bij je, je hoofd wel. Er is één kanttekening: het werkt alleen bij sleutels die gebruikmaken van radiogolven. Bij sleutels die werken met een infraroodsysteem werkt het niet.

Keyless diefstal
De straling van de afstandsbediening heeft ook een keerzijde. Steeds meer auto’s worden gestolen door goed voorbereide dieven, die met geavanceerde apparatuur die sleutels kunnen uitlezen. Op die manier kunnen ze binnen een paar minuten auto’s ontgrendelen en ermee wegrijden zonder braaksporen achter te laten. Slechts enkele auto’s zijn inmiddels voldoende beschermd tegen keyless diefstal.

Dé oplossing tegen autodiefstal

Autosleutel Limburg heeft een oplossing om autodieven tegen te gaan met de “Ghost Immobiliser“. Deze immobilisator werkt via het bestaande CAN datanetwerk en is onvindbaar en onzichtbaar voor autodieven. Met een unieke handeling (pincode) of via een keyfobe (druppel) of via bluetooth heeft de auto een “extra” vergrendeling zonder dat het elektronische circuit of brandstoftoevoer worden aangepast. De Ghost Immobiliser is al verkrijgbaar vanaf € 495,-8 afhankelijk van het merk en type voertuig.