In 2022 werden er meer auto’s gestolen dan het jaar ervoor, maar de trend over meerdere jaren vertoont nog steeds een daling. In totaal werden er in 2022 5.973 auto’s gestolen, tegenover ruim 5.400 in 2021. De cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) tonen echter aan dat in 2019 en 2020 respectievelijk 7.100 en ruim 6.400 auto’s werden gestolen.

De scherpe daling van het aantal autodiefstallen in 2021 lijkt sterk te worden beïnvloed door coronamaatregelen zoals de avondklok, waardoor dieven minder vaak ’s avonds en ’s nachts op pad konden gaan. Hierdoor steeg het aantal diefstallen in 2022 weer, maar de algemene trend blijft neerwaarts.

Enkele opvallende cijfers van het LIV zijn onder andere dat bij de gestolen auto’s elektrische en hybride auto’s sterk oververtegenwoordigd zijn, met 1.002 gestolen exemplaren in 2022. Bovendien blijken ook leen-, huur- en leaseauto’s vaak het doelwit, waarvan er in zo’n 1.100 gevallen niet werden teruggebracht. Hier is een stijgende trend te zien, aangezien het in 2016 nog ging om ongeveer 400 huur-, leen- of leaseauto’s.

Wat betreft automerken verloor Volkswagen zijn positie als het meest populaire merk onder dieven aan Toyota. Er werden maar liefst 1.036 Toyota’s gestolen, waarbij de Toyota RAV4 het meest begeerd was, aangezien daarvan 465 exemplaren verdwenen. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk de VW Polo en de VW Golf.

Opmerkelijk is verder dat de Toyota Auris vaak gestolen wordt vanwege zijn katalysator. Van de 193 gestolen Aurissen werd 73 procent teruggevonden zonder katalysator. Over het algemeen werd in 2022 45 procent van alle gestolen auto’s teruggevonden.

Auto’s van drie, vier en vijf jaar oud blijven nog steeds het meest geliefd onder autodieven, aangezien een kwart van de gestolen auto’s deze leeftijd heeft. Opmerkelijk is wel dat er steeds meer auto’s van 20 jaar en ouder worden gestolen, inclusief oldtimers en youngtimers.

Bron: nos.nl

Revolutionair systeem op de aftermarket

Autosleutel Limburg presenteert: “Ghost immobiliser“. Een revolutionair systeem op de aftermarket die autodiefstal tegen gaat.

Zelfs met de originele sleutel is het onmogelijk om deze auto te stelen! Keyfopping, keycloning, relay attack – dit alles heeft geen enkele invloed op de functionaliteit van dit systeem.

Na installatie kunt u eenvoudig een code kiezen, bestaande uit 4 tot 20 knoppen en handelingen, voordat de auto wordt vrijgegeven. De combinatie van klein, innovatief en revolutionair maakt dit systeem onderscheidend van elk ander product op de huidige markt.

Voor meer dan 300 voertuigen bieden wij inmiddels een oplossing. Wat dit systeem onderscheidt van andere systemen die met een afstandsbediening, druppeltje, kaart of knop worden ontgrendeld, is dat het zo klein is dat het daadwerkelijk verborgen kan worden, waardoor het onvindbaar is. Bovendien maakt dit systeem geen onderbreking in de kabelboom, zoals bijvoorbeeld in een startdraad, brandstofcircuit of versnellingsbak, wat de meeste andere systemen wel doen!

Ghost immobiliser

🛡️ De Oplossing: Ghost Immobiliser
Verborgen in de bedrading van uw voertuig maakt de Ghost Immobiliser het bijna onmogelijk voor dieven om te vinden. Geen keyfobs of LED-indicatoren, waardoor het volledig discreet blijft.

🔒 Beschermt uw auto tegen: Key cloning, hacking en sleuteldiefstal